Który twaróg na sernik jest najlepszy? Sprawdziłam skład 27 twarogów na sernik sprzedawanych w wiaderkach. Pokazuję, które twarogi są dobre, mogę je kupić i upiec z nich domowe ciasto. Pokazuję też te, których na pewno nigdy nie kupię, bo mają za dużo zbędnych dodatków. Oprócz składników porównałam też wartość odżywczą twarogów – ile mają tłuszczu, białka i węglowodanów. Na koniec bonus – przepis na najlepszy tradycyjny sernik na świecie – prosto od mojej babci Ludwiki! 

Tradycyjny sernik to jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Moja babcia sama mieliła twaróg na sernik, ja kupuję już taki zmielony. Pozwala to zaoszczędzić trochę czasu :)

Czym się kieruję wybierając twaróg na sernik?

Twaróg na sernik ma być jak najbardziej naturalny, bez zbędnych dodatków. W kubełku chcę mieć twaróg i już. Nic więcej. Inne składniki (takie, jak cukier lub mąka ziemniaczana) sama dodam do ciasta. W takich proporcjach, jak lubię. W kubełku z twarogiem nie powinno być też syropu glukozowo-fruktozowego, zagęszczaczy, aromatów, barwników, itp.

Twarogi na TAK 

Mają prosty, krótki, naturalny skład. Najczęściej robię sernik z twarogu sernikowego extra Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej JANA. Jednak mogę upiec sernik również z innych twarogów w poniższym zestawieniu. Ich skład wygląda OK. Poniżej tabelka dla wnikliwych i obrazek dla wzrokowców :)TWAROGI_LISTA_TAKTWAROGI_FOTO_TAK

 

Twarogi na NIE 

Poniżej lista twarogów, których nie kupię. Nie kupuję, bo mają zbędne dodatki, których po prostu nie chcę mieć w twarogu. Są to na przykład: mleko w proszku, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia modyfikowana, zagęstniki (pektyny, guma guar, mączka chleba świętojańskiego), żelatyna wieprzowa, czy aromaty.

Najgorszy składnik, który znalazłam w twarogach to… karagen! Naprawdę nie wiem po co OSM w Łowiczu w twarogu łowickim umieszcza karagen? Karagen to składnik, który budzi kontrowersje, jest niezalecany dzieciom i po prostu lepiej go unikać.

TWAROGI_LISTA_NIETWAROGI_FOTO_NIE2

Porównanie wartości odżywczej twarogów sernikowych

Oto zestawienie wartości odżywczej dla wszystkich twarogów pokazanych w zestawieniu. W tabeli znajdziemy informacje o wartości energetycznej poszczególnych twarogów. Możemy też sprawdzić ile mają tłuszczu, ile węglowodanów, ile białka. Jak dla mnie, twaróg może mieć dużo tłuszczu, ale nie powinien mieć dużo węglowodanów.

TWARÓG_WARTOŚĆ_ODŻYWCZA

Przepis na najlepszy sernik tradycyjny

Na koniec obiecany bonus :) Przepis na rewelacyjny, tradycyjny sernik mojej babci Ludwiki. Zawsze wychodzi i zawsze świetnie smakuje. Robimy go w domu od wielu lat, i na święta, i na co dzień. Spróbujcie.

 

Przepis na najlepszy sernik tradycyjny wg receptury babci Ludwiki

  

1 kg zmielonego twarogu

7 jajek (oddzielić żółtka od białek)

400 g cukru (biorę trochę mniej)

125 g masła

100 g rodzynek (wyparzyć, dobrze odsączyć, obtoczyć w mące ziemniaczanej)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

.

1. W makutrze utrzeć cukier z żółtkami.

2. Dodać masło, dalej ucierać.

3. Dodać twaróg, obtoczone rodzynki, mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

4. Ubić białka na pianę.

5. Dodać ubitą pianę z białek do masy, delikatnie wymieszać.

6. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

 

Po ostudzeniu sernik polać polewą z czekolady i zjeść.

Smacznego!

Udanych serników!

 

Tekst nie jest sponsorowany.

Fot. u góry: Konsumentalista.pl