Na czym nie warto oszczędzać pieniędzy? Na pewno na wędlinach. No chyba, że chcemy całkowicie z nich zrezygnować ;-). Jakie wędliny są dobre? Czy istnieją wędliny bez chemii? Których składników lepiej unikać? Czego trzeba wymagać od sprzedawcy? I na koniec Wielki Ranking Kiełbas Krakowskich, w którym porównałam ponad 20 wyrobów. Czy jest alternatywa dla wędlin?
Nie kupuj świni w worku
Pytacie sprzedawców o skład wędlin? Ja pytam. I w ogóle nie przejmuję się ich fochami i wymijającymi odpowiedziami. Niestety, jeszcze cały czas się z nimi spotykam, ale wiem, że to kwestia, góra, kilku lat, gdy ta pustynia informacyjna się skończy. Im bardziej świadomi będą konsumenci, tym lepszy będzie dostęp do informacji (w konsekwencji również towar na półkach). Dzisiaj wielu sprzedawców nie jest przygotowanych do sprzedaży wędlin (i nie tylko wędlin). Nie znają składów, czasem nie wiedzą gdzie szukać informacji, czasem mówią „niech Pani sama przeczyta, bo ja nie mogę rozczytać”. Im więcej będziemy pytać, tym łatwiej i sprawniej będą potrafili odpowiadać. Trening czyni mistrza. Mam nadzieję…
Pozytywną zmianę zauważyłam w sieci sklepów Piotr i Paweł, gdzie obsługa potrafi już udzielać odpowiedzi bez krzywienia się. Plus dla nich. Plusy zbiera też sieć Auchan, która na etykiecie z ceną, drukuje skład wędliny. To jest dobra praktyka, godna naśladowania przez inne sklepy. Jednak w większości sklepów klient nie wie co kupuje, bo skład jest zazwyczaj niewidoczny. Czasami składniki są wypisane w lodówce przy cenie, ale nawet mając świetny wzrok, trudno jest to odczytać. A naprawdę warto przeczytać co tam siedzi w środku!
Nie kupuj kota (upss! świni) w worku! Chcesz wiedzieć co jesz, to pytaj o skład wędlin, bo sprzedawca MA OBOWIĄZEK poinformować nas z czego składa się wędlina. Nie ważne, czy paczkowana, czy sprzedawana luzem. Nazwa wędliny dzisiaj nic nam nie powie. Co z tego, że „Krakowska”, jak w środku może być prawie wszystko? Trzeba pytać i już!
Jakie wędliny są dobre? Jak je kupować?
Kupowanie wędlin przypomina mi spacer przez pole minowe. Niby z zewnątrz wszystko wygląda ładnie, a w środku może być ukryta mieszanka wybuchowa. W sklepach są tony wędlin, ale tych dobrych trzeba szukać z lupą w ręku. Dosłownie! Dobrych, czyli jakich? Takich, które mają jak najwięcej mięsa i jak najmniej zbędnych dodatków.
Czytanie etykiety to podstawa. Najpierw zwracam uwagę na ILOŚĆ MIĘSA wykorzystanego do zrobienia wędliny. Im go więcej, tym oczywiście lepiej. Szukam informacji ile procent mięsa jest w środku lub z ilu gram mięsa wyprodukowano 100 g wyrobu gotowego.
Kolejna, ważna informacja to SKŁADNIKI WĘDLINY. Istotna jest ich kolejność. Na pierwszym miejscu jest to, czego najwięcej. Dalej, w kolejności malejącej. Uważam, że dobra wędlina nie potrzebuje wzmacniaczy smaku, barwników i zagęstników!
- wzmacniacze smaku, np. glutaminian monosodowy (E621)
- barwniki, np. koszenila (E120), karmele (E150a-d)
- substancje zwiększające wydajność, m.in.:
- difosforany (E450), trifosforany (E451), polifosforany (E452)
- karagen (E407)
- mięso oddzielone mechanicznie (MOM), skórki wieprzowe lub drobiowe
- skrobia (np. ziemniaczana)
- błonnik (np. pszenny, bambusowy)
- białko roślinne (np. sojowe), białko zwierzęce (np. wieprzowe)
Tylko poznając skład wędliny, można ocenić czy jest dobra, czy beznadziejna. Wygląd i smak wędliny mogą zmylić. Nazwa wędliny też nic nie mówi, bo to producent decyduje co wsadzi do, dajmy na to, Kiełbasy Krakowskiej. Nie wystarczy też, by zapamiętać nazwę producenta lub sklepu. Duzi producenci mogą produkować lepsze i gorsze wersje danej wędliny, kierując swoją ofertę do różnych grup klientów. Tak samo sieci sklepów oferujące wędliny pod własną marką.
Czy istnieją wędliny bez chemii?
W sklepach wędlin bez chemii praktycznie nie ma. Nawet te, które są wytwarzane w małych masarniach, domowymi, tradycyjnymi sposobami, są zazwyczaj peklowane peklosolą. Peklosól to mieszanka soli i azotynu sodu. Azotyn sodu (E250) to konserwant i utrwalacz koloru. Dodawany po to, by hamować rozwój groźnych bakterii jadu kiełbasianego. Konserwant budzi kontrowersje, jednak niestety chyba nie znaleziono jeszcze alternatywnego, skutecznego sposobu konserwacji mięsa na szeroką skalę. Dlatego najlepiej ograniczyć jego spożywanie, a to sprowadza się do ograniczenia jedzenia wędlin.
Teraz konkrety. Na tapetę wzięłam Kiełbasę Krakowską, wieprzową. Przeczytałam i porównałam etykiety ponad 20 takich kiełbas. Różnice są duże! Tak powstał:
Wielki Ranking Kiełbas Krakowskich
ŻADEN z poniższych producentów na swojej stronie internetowej nie chwali się jaki skład mają jego wyroby! Ciekawe dlaczego? Wyobrażacie sobie, by producent komputerów pokazywał tylko zdjęcia laptopów, a pomijał dane techniczne?!
Wszystkie dane o kiełbasach zebrałam w gdańskich sklepach. Oceniając kiełbasy, brałam pod uwagę informacje podane na etykiecie – ilość mięsa wykorzystanego do produkcji oraz składniki. Minusy zbierały wyroby, które miały mało mięsa oraz wzmacniacze smaku, fosforany, barwniki, aromaty i substancje zwiększające wydajność.
Kiełbasa Krakowska Sucha z dziczyzną
Mięso wieprzowe z dodatkiem mięsa z dziczyzny, sól, czosnek, cukier (sacharoza), przyprawy, substancja konserwująca: azotyn sodu.
Kiełbasa Krakowska Sucha
Mięso wieprzowe, mięso wołowe, sól, przyprawy, E331, E301 – przeciwutleniacze, E250 – substancja konserwująca.
Kiełbasa Krakowska Sucha Wieprzowa Extra
Mięso wieprzowe, sól, przyprawy, glukoza, przeciwutleniacz E301, substancja konserwująca E250.
Kiełbasa Krakowska Sucha
Mięso wieprzowe, sól, przyprawy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, substancja konserwująca: azotyn sodu.
Kiełbasa Krakowska Sucha
Mięso wieprzowe, sól, przyprawy, izoaskorbinian sodu – przeciwutleniacz, azotyn sodu – substancja konserwująca.
Kiełbasa Krakowska Sucha
Mięso wieprzowe, sól, przyprawy, izoaskorbinian sodu – przeciwutleniacz, azotyn sodu – substancja konserwująca.
Kiełbasa Krakowska Sucha
Mięso wieprzowe, sól, stabilizatory: E325, E331, przyprawy, przeciwutleniacz: E301, substancja konserwująca E250.
Kiełbasa Krakowska sucha
Mięso wieprzowe, sól, stabilizatory: E325, E331, przyprawy, przeciwutleniacz: E301, substancja konserwująca E250.
Krakowska sucha
Mięso wieprzowe z szynki, sól, aromaty, przyprawy i ekstrakty przypraw, ekstrakt drożdżowy, dekstroza, przeciwutleniacz izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca azotyn sodu.
Perfekcyjna Kiełbasa Krakowska Sucha
Mięso wieprzowe, sól, glukoza, wzmacniacz smaku – glutaminian monosodowy, aromaty i ekstrakty przypraw, przyprawy (siarczyny), przeciwutleniacz – izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca – azotyn sodu.
Kiełbasa Krakowska Sucha Gold
Mięso wieprzowe, sól, glukoza, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, syrop glukozowy, ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, aromat, substancja konserwująca: azotyn sodu.
Kiełbasa Krakowska Sucha
Mięso wieprzowe, sól, glukoza, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, syrop glukozowy, ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, aromat, substancja konserwująca: azotyn sodu.
Kiełbasa Krakowska Natura
Mięso wieprzowe, sól, dekstroza, cukier trzcinowy, maltodekstryna, białko wieprzowe, susze owocowe (acerola) i warzywne, ekstrakty drożdży i przypraw, błonnik bambusowy, przyprawy i aromaty naturalne, hydrolizowane białko sojowe, kultury bakterii.
Kiełbasa Krakowska Sucha Wieprzowa
Mięso wieprzowe, sól, przyprawy, glukoza, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.
Krakowska sucha
Mięso, sól, maltodekstryna, laktoza, glukoza, regulator kwasowości E500, przeciwutleniacze: E316, E331, wzmacniacze smaku: E621, E635, mieszanka przypraw, substancja konserwująca E250.
Kiełbasa Krakowska
Mięso wieprzowe, sól, skrobia zmieniaczana, białko sojowe, przyprawy i ich ekstrakty, glukoza, stabilizator: cytrynian trisodowy, przeciwulteniacz: izoaskorbinian sodu, wzmaczniacz smaku: glutaminian monosodowy, substancja konserwująca: azotyn sodu.
Kiełbasa krakowska sucha
Mięso wieprzowe, sól, przyprawy i ich ekstrakty, glukoza, stabilizatory: E331 (iiii), E450(i), E451(i), E452(i), substancja zagęszczająca: E407, przeciwutleniacz E316, wzmacniacz smaku: E 621, substancja konserwująca E250.
Kiełbasa krakowska sucha z szynki
Mięso wieprzowe z szynki, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E450, 451, 452, 331, substancja zagęszczająca E407, maltodekstryna, przeciwutleniacze E316, E300, wzmacniacz smaku E621, regulatory kwasowości E326, E261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E250, barwnik E120.
Krakowska Wieprzowa
Mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego, stabilizatory: E450, E451, E452, E331; substancja zagęszczająca: E407, białko wieprzowe, maltodekstryna, przeciwutleniacze: E316, E300; błonnik bambusowy, wzmacniacz smaku: E621; przyprawy, aromaty, hydrolizat białka sojowego, regulatory kwasowości: E326, E261; substancja konserwująca: E250, barwnik: E120.
Kiełbasa Krakowska Sucha
Mięso wieprzowe, mięso z indyka, woda, sól, skrobia ziemniaczana,stabilizatory (e331iii, e451i, e262ii), błonnik pszenny, glukoza, wzmacniacz smaku (E621), przeciwutleniacz (E316), przyprawy, hydrolizat białka sojowego, substancja konserwująca (E250).
Kiełbasa Krakowska Parzona
Mięso wieprzowe (69%), woda, mięso wieprzowe oddzielone mechanicznie, sól, mięso wołowe (2%), stabilizatory: trifosforany, cytryniany sodu, przyprawy, glukoza, regulatory kwasowości: octany sodu, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, białko wieprzowe kolagenowe, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, aromaty, substancja konserwująca: azotyn sodu.
Kiełbasa Krakowska
Mięso (mięso wieprzowe 49%, mięso z kurczaka 7%), woda, mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka 7%, skrobia ziemniaczana, stabilizatory E450, E451, E262, białko sojowe, substancja zagęszczająca E407, E407a, E466, cukry, przeciwutleniacze E316, E301, wzmacniacz smaku E621, sól, regulatory kwasowości E331, E330, E327, błonnik pszenny, przyprawy, czosnek, ekstrakty przypraw, maltodekstryna, barwnik E120, substancja konserwująca E250.
Co zamiast wędlin?
Jeśli już jemy wędliny, to wybierajmy te najlepsze. Są zazwyczaj droższe, ale w tym przypadku reguła mniej, ale lepiej, zdecydowanie wyjdzie nam na zdrowie. Wędliny zawierają konserwanty, dlatego dobrze jest ograniczyć ich jedzenie i urozmaicić kanapki. Jak? Jest nabiał, są pieczone w domu mięsa, są domowe pasty kanapkowe. Takie pasty są rewelacyjne! Zdrowe, łatwe i szybkie do przygotowania i przede wszystkim PYSZNE! Na początek wejdzie tu: Jadlonomia.com. Znajdziecie tam świetne przepisy na pasty do chleba, i nie tylko. Pesto brokułowe jest tak dobre, że zjadam je samo, zapominając o chlebie ;-).
Jeśli przydał się Wam do czegoś ten artykuł, polećcie go swoim znajomym. Będzie to dla mnie nagroda za patrzenie na te wszystkie kiełbasy ;-). Dzięki z góry i już się zabieram za kolejny temat :-).
Fot. flickr/mightyshrimp